In deze reeks blogposts ga ik in op verschillende soorten goochelkunst. In dit deel gaat het over digitale magie. Wat is digitale goochelkunst? Hoe maken goochelaars hier gebruik van en wat is de link met het "echte" goochelen?
Digitale Magie
An sich is digitale magie niet heel veel anders dan "gewone" goochelkunst. Neem bijvoorbeeld een kaarttruc, er zijn veel speciale kaarten en kaartspellen beschikbaar maar een groot deel van de trucs en effecten zijn ook te bereiken door middel van beheersing van goocheltechnieken. Zo gaat het voor een deel ook met digitale magie. Er zijn ontzettend veel apps beschikbaar om digitale goocheltrucs mee te vertonen maar er zijn ook ontzettend veel slimmigheidjes in de android en apple telefoons ingebouwd waarmee je trucs kan vertonen. Waar je net als bij een speciaal kaartspel de schijn ophoud dat het een. normaal kaartspel is doe je dit bij digitale goochelkunst ook. Zodra de toeschouwers denken dat het een app of een handigheidje is verdwijnt de magie. Een uitzondering daar op is de truc "Neural Mircale" hierbij laat je het juist lijken dat elke kaart een chip bezit, en signalen doorstuurt naar een app én naar je hersenen via een digitale armband. Het maakt deze goocheltruc eigenlijk het tegenovergestelde van digitale magie.
Er zijn zelfs een aantal goochelaars die zich speciaal profileren als "hacker" en zo gespecialiseerd zijn in het "hacken" van telefoons, iPads, smartwatches enz. Het is een interessante niché binnen de goochelkunst waarin de digitale magie centraal staat.
De verdwijnende kaart, een klassieke "online illusie" (inclusief uitleg)
Hulpmiddelen voor digitale Magie
Zoals er bij de goochelwinkels duizenden hulpmiddelen beschikbaar zijn voor "normale" goocheltrucs zijn de hulpmiddelen voor digitale goochelkunst iets beperkter. Er zijn een hoop apps beschikbaar voor trucs en youtube staat vol met video's vol "telefoonhacks"
Soms gebruikt de goochelaar een speciale NFC-tag om een bepaalde app, foto, of site snel te openen. Deze tags kunnen soms ingebouwd zitten in speelkaarten, bepaalde trucs of zelfs in een knoop op het kostuum. Er is een app die ik wel grappig vond maar niet heel bijzonder. Deze was geïnspireerd op een oeroud principe maar dan digitaal. Door een toeschouwer foto's van speelkaarten te laten zien op je telefoon kon je zijn gedachten lezen en weten welke kaart hij had uitgekozen. De hype rondom deze app was gigantisch en toen ik het voor het eerst zag vond ik het wel aardig. Wat ik niet wist is dat deze truc helemaal te customizen is. Een collega goochelaar die ook in het zelfde restaurant goochelt had in plaats van foto's van speelkaarten de menukaart van het restaurant gebruikt. Wél met hier en daar wat aanpassingen maar verder leken de foto's 100% op de menukaart zoals deze op de website staat. Door de telefoon aan een toeschouwer te geven en deze door de foto's te laten "swipen" kan hij weten aan welk gerecht de toeschouwer denkt. Een sterk staaltje digitale mentalisme toegepast op de echte wereld.
Enkele goochelapps op mijn telefoon
Een ander mooi voorbeeld is een truc waarbij ik de tijd op mijn telefoon terug kan draaien. In de act vertel ik dat het een act is die ik nog niet zo lang doe (maar in werkelijkheid al een aantal jaar opvoer) en dat ik deze hiervoor aan het timen ben. Ik haal een kaartspel uit een doosje en laat het doosje leeg zien, laat een kaart uitzoeken en signeren en deze verdwijnt en verschijnt her en der en uiteindelijk laat ik hem verdwijnen. Als ik dan de tijd terug draai op mijn telefoon zit de kaart weer in het doosje. Als toegift kijken de toeschouwers op hun telefoons of smartwachtes en daar is de tijd óók teruggedraaid. Zo gebruik je digitale magie om een "normale" goocheltruc sterker te maken.
Digitale Magie en "echte magie"
Digitale magie wordt ook vaak gebruikt in combinatie met "fysieke magie" door iets op het scherm "echt" te maken gebruik je beide mediums om een goocheltruc uit te voeren. Een mooi voorbeeld is het visitekaartje wat je op je telefoon laat zien en vervolgens "uit" het scherm haalt. Een ander mooi voorbeeld is de truc genaamd "The Web"
Hierbij heeft de goochelaar een aantal kaarten met spinnenwebben en één kaart met een spin. Deze plaatst hij in de hand van de toeschouwer, zwaait erover en als de goochelaar de kaarten weer telt is de spin verdwenen. Dan vraagt hij of de toeschouwer kan zwaaien en deze heeft ineens een spin op zijn hand. De truc "My Pet Boris" vervangt de kaarten door de telefoon van de goochelaar. Deze maakt een foto van de handpalm van de toeschouwer en legt deze op zijn hand. Hier loopt dan een "digitale" spin overheen, deze verdwijnt ineens. Als de toeschouwer dan over het beeld zwaait keert de spin terug op de rug van zijn (echte) hand. Het nadeel van deze truc is dat de bijbehorende app (na jaren trouwe dienst) ineens van de android play store gegooid werd. na jaren blijkt er nog geen oplossing en is er voor mij (als android gebruiker) geen mogelijkheid meer om deze truc digitaal te vertonen.
My Pet Boris
Digitaal goochelen met de Rubik's Kubis
Een trend uit de goochelwereld is het goochelen met Rubik's Kubussen. Ze razendsnel oplossen in je eigen handen of in de handen van de toeschouwer, door een toeschouwer door elkaar laten husselen en dan een andere kubus precies zó husselen dat deze twee identiek zijn. De kubus in een fles laten verdwijnen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Een goocheltruc die ik zelf regelmatig doe met een Rubik's Kubus is ook een mooi voorbeeld van een combinatie van een "echte" goocheltruc en een "digitale" goocheltruc
Ik neem een Rubiks Kubus en een toeschouwer mag deze door elkaar husselen. Vervolgens heb ik tussen de afbeeldingen op mijn telefoon een foto die ik die ochtend gemaakt heb. Op deze foto is de rubiks kubus op exact dezelfde wijze door elkaar gehusseld als de kubus van de toeschouwer. Deze foto is ook op mijn website te bekijken. Voor sommige optredens haal ik de foto als fysieke foto uit mijn binnenzak in plaats van dat ik deze op mijn telefoon laat zien. Dan is het weer "echte" goochelkunst.
Een foto van de Rubiks Kubus op mijn keukentafel.
Tot slot:
Persoonlijk ben ik altijd in dubio over digitale magie. 99% van de tijd denk ik dat het een app is of een slimmigheidje dat in de telefoon zit én denk ik (soms onterecht) dat de toeschouwers dat ook denken of het gelijk doorzien. Maar soms, héél soms sta ik echt met mijn mond open te kijken bij digitale magie. Ook door het te combineren met "echte" goochelkunst creëer je enorm veel mogelijkheden om een stukje verhaal of theater toe te voegen en zo een goocheltruc nóg mooier te maken. Persoonlijk is het niet mijn stijl omdat ik probeer zo min mogelijk moderne elementen in mijn act te gebruiken, de telefoon valt hierbij (ondanks een stijlvol hoesje) aardig uit de toon. Tot slot vertelde een collega-goochelaar ooit dat hij vroeger veel optrad met digitale goocheltrucs. Hij gebruikte hiervoor zijn eigen telefoon én de telefoons van de toeschouwers. Toen hij op een dag na een opdrachtgever vroeg hoe hij het vond zei de opdrachtgever "Dat het eruit zag alsof hij de hele dag maar een beetje op zijn telefoon zat" Zelf vond hij dat hij hard gewerkt had. Uiteindelijk hadden ze beiden gelijk!
UPDATE:
Als research voor deze blogpost ben ik mij gaan verdiepen in digitale magie. Door verschillende apps en snufjes uit te proberen met telefoons ontdekte ik een vorm van goochelkunst en een unieke manier om een verhaal te vertellen dit ik misschien een beetje te kort doe in dit blog. Ook heeft het er toe geleid dat ik enkele aanvragen heb gekregen om als rondlopend "phone hacker' bij verschillende events op te komen treden. Ontzettend leuk maar ook heel spannend om een vorm van goochelkunst te beoefenen die het verste af staat van wat ik normaal doe. Na mijn eerste optreden als "phone hacker" besloot ik om mij er nog meer in te verdiepen en ook de link te maken met "normaal" goochelen en mentalisme. Daarom ben ik naast goochelaar en vuurspuwer nu ook te boeken als "Magisch Hacker"
Dit is een deel uit de reeks "soorten goochelkunst" voor de andere delen kun je hieronder klikken:
© Goochelaar Tim Horsting 2023
Commentaires