top of page
Foto van schrijverTim Horsting

Verschillende soorten goochelkunst Deel 5: Goochelen met Kaarten

Bijgewerkt op: 26 jul.

In deze reeks blogposts ga ik in op verschillende soorten goochelkunst en goochelaars. In dit deel gaat het over kaartgoochelen Wat is goochelen met kaarten? Wat voor kaarten en kaarttrucs zijn er én deel ik een tutorial van mijn favoriete kaarttruc.



Wat voor kaarttrucs zijn er?


Wie speelkaarten ziet denkt vaak automatisch, of aan poker of aan een goochelaar. De speelkaarten zijn onlosmakelijk verbonden met het goochelen. Bijna iedereen kent wel een kaarttruc en vaak vragen toeschouwers er ook specifiek naar. Sommige toeschouwers vinden je trucs indrukwekkend maar willen zien wat je "skills" met kaarten zijn en gebruiken dit als graadmeter voor je talent als goochelaar.


Er zijn honderden soorten goocheltrucs met kaarten, de bekendste zijn het terugvinden van de gekozen kaart,"oil and water" waarbij je de kaarten schud en uiteindelijk in één beweging de rode en zwarte speelkaarten weet te scheiden. De "ambitous card routine"een reeks kaarttrucs waarbij de gekozen kaart steeds weer tevoorschijn komt. "Torn en restored" waarbij je een kaart verscheurd en weer heel maakt. Kaarten van plek laten verdwijnen, van kleur laten veranderen en op een onmogelijke plaats weer laten verschijnen. (zoals bijvoorbeeld in een sinasappel)

Goochelaar Tim Horsting goochelen met kaarten

Ikzelf, goochelend met een pakje kaarten.


Welke kaarten kun je mee goochelen?


Een groot deel van de goochelaars goochelt met speciale kaarten. Het gaat hier niet om bewerkte kaarten maar om kaarten die nét wat luxer zijn dan de speelkaarten uit de speelgoedwinkel. Vaak hebben ze een "air finish" dit is een textuur die er voor zorgt dat er makkelijk lucht tussen de kaarten kan komen. Hierdoor voelen de kaarten gladder aan en kun je bijvoorbeeld makkelijker een waaier maken van de speelkaarten. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Bicycle, Phoenix, Aviator, Carta Mundi en Tally-Ho. Er zijn enorm veel soorten kaartspellen in verschillende thema's. Sommige goochelaars sparen deze ook als hobby. Veel (bekende) goochelaars geven vaak hun eigen kaartspellen uit. (al dan niet met een geheim)


Naast gewone kaarten zijn er ook speciale "trick decks" dit is een kaartspel dat op een speciale manier bewerkt is waardoor je er een truc mee kan uitvoeren. Zo kunnen ze op een aparte manier zijn gesneden, bewerkt met chemicaliën of in sommige gevallen op bijzondere wijze bedrukt. Of soms zelfs een combinatie van de drie. Er zijn ook speciale kaarten te koop die op vreemde manieren zijn bedrukt. Dit noemen we ook wel "gaffs". Deze komen in bijna alle soorten voor maar de bekendste zijn de "double backers" waarbij de kaarten aan beide kanten bedrukt zijn met één achterkant en de "double facers" waarbij beide zijden voorzien zijn van de voorkant van een kaart (in plaats van een voor én achterkant). In de goochelwinkels zijn verschillende bijzondere decks en gaffs te verkrijgen.

Goochelaar Tim Horsting goochelen met kaarten

De act waarbij ik een pakje kaarten op mijn vinger laat spinnen.

Geen goocheltruc, wel indrukwekkend


Welke technieken zijn er in het kaartgoochelen?


Er zijn naar honderden soorten goocheltrucs met kaarten ook enorm veel technieken in het kaartgoochelen. Om kaarten te verschijnen, verdwijnen, verwisselen of ze zo te schudden dat het lijkt alsof er heel veel gebeurt maar ze uiteindelijk nog in exact dezelfde volgorde liggen. Het op sierlijke wijze schudden van kaarten waardoor het bijna jongleren lijkt heet "Cardistry"


Daarnaast zijn er enorm veel technieken in het kaartgoochelen. De bekendste zijn:


  • Een kaart forceren (bepalen welke kaart iemand trekt)

  • Een kaart verwisselen (dit kan snel, opzichtig of juist stiekem)

  • Een "pass" (een kaart verplaatsen binnen het kaartspel)

  • Een "peek" (stiekem een kaart bekijken zonder dat de toeschouwers dit zien)

  • Palmeren (een kaart verbergen in de hand)

  • Een "lift" (één kaart optillen en laten zien maar er in werkelijkheid meer vast hebben)

Ook werken sommige goochelaars met een zogenaamde"stack" Hier komt het er op neer dat de goochelaar de volgorde van de kaarten uit zijn hoofd weet. Er zijn verschillende stacks maar de bekendste is de "mnemonica volgorde" Het tevoorschijn toveren van speelkaarten op het podium is bekend als "manipulatie" een andere vorm van goochelkunst waar ik in een later blog over uit zal weiden. Er zijn nog veel en véél meer basistechnieken en van elke techniek zijn er honderden varianten. Een van de leukste dingen vind ik, is om een nieuwe techniek te leren, en deze vervolgens op mijn bestaande repertoire aan kaarttrucs toe te passen. Vaak verandert een truc hierdoor volledig en loopt deze vaak soepeler. Ook helpt het vaak met het maken van nieuwe trucs of als je in een onverhoopt moment moet improviseren. Als je bij dezelfde toeschouwer dezelfde methode gebruikt om een kaart te forceren kan dit bijvoorbeeld gaan opvallen.


Er zijn enorm veel dvd's, downloads en Boeken beschikbaar waar nagenoeg elke kaarttruc en techniek op wordt uitgelegd. Ook zijn er op YouTube een hoop tutorials te vinden.

Website goochelaar Tim Horsting cardistry

Cardistry, het op spectaculaire wijze schudden en manipuleren van speelkaarten


Mijn goocheltrucs met kaarten


Zelf goochel ik regelmatig met kaarten tijdens mijn werk als tafelgoochelaar. Doordat mensen vaak denken te weten waar een (kaart)truc naar toe gaat, is het de uitdaging om nét even wat anders te doen dan dat ze verwachten. Een van mijn favoriete trucs is er een waarbij ik een kaartspel tevoorschijn tover uit een brandende lucifer. De toeschouwer houd de lucifers vast en kiest een kaart. Uiteindelijk verschijnt de gekozen kaart in het luciferboekje dat ze al de hele tijd vast hebben. Voor bruiloften doe ik regelmatig een truc waarbij ik het bruidspaar een kaart laat signeren om deze vervolgens in hun handen samen te laten smelten tot één kaart.

Een van de eerste én leukste kaarttrucs die ik leerde was de "Chicago opener" een klassieke truc met meerdere magische momenten én een fantastische finale. Deze truc leer ik ook standaard aan andere mensen tijdens een van mijn workshops goochelen.

De Chicago opener, één van de leukste én makkelijkste kaarttrucs ter wereld.


De allereerste kaarttruc die ik zelf zag was "Svengali" een truc die enorm makkelijk te leren is maar heel erg indrukwekkend is. Bij Covent Garden in Londen staat een kraampje met goocheltruc en fop en feestartikelen, daar kocht ik van mijn spaargeld mijn eerste svengali deck. Omdat deze kaarttruc zo makkelijk is wordt er soms een beetje op neergekeken door sommige goochelaars, jammer omdat het één van de visueel indrukwekkendste trucs is. Recent heb ik deze nog mogen vertonen bij een Esports event van het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Als ik zelf een kaarttruc aan mijn repertoire toevoeg kijk ik vooral hoe deze truc al verschilt van een kaarttruc die ik al doe. Toeschouwers vinden niets zo irritant als een artiest die in herhaling valt. Vaak willen ze mij ook een truc laten zien (meestal die waar je met 21 kaarten drie stapeltjes maakt) en zeggen ze na afloop vaak teleurgesteld "Je weet vast wel hoe die werkt" De werkelijkheid is dat ik geen idee heb. Stiekem vind ik het soms ook wel leuk om mijzelf te laten verbazen.

Goochelaar Tim Horsting Logo Blogpost







Dit is een deel uit de reeks "soorten goochelkunst" voor de andere delen kun je hieronder klikken:




© Goochelaar Tim Horsting 2023



Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page